Kedi ve köpeklerde hemogram testi olarak bilinen tam kan sayımı genel muayene sonrasında hekimin kararı sonucu yapılmak istenebilir. Genel durum hakkında çok önemli ve yararlı değerler veren hemogram testi hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Hemogram Testi nasıl yapılır?
Evcil hayvandan küçük bir kan örneği alınır ve kanın pıhtılaşmasını önleyen özel bir tüpe yerleştirilir. Daha sonra numune, farklı hücre tiplerini sayan ve hücrelerin çeşitli özelliklerini tanımlayan otomatik bir kan analiz cihazı adı verilen bir makineye konur. Ek olarak, bir damla kan, bir cam slayt üzerine ince bir şekilde yayılarak kan yayması oluşturur. Bu özel boyalarla boyanır ve tek tek hücrelerin görünümüne bakmak için mikroskop altında incelenir.
Hemogram Testinde neleri belirleyebiliriz?
- Kedi ve köpeklerde bakteriyel veya viral hastalıkların tanısında,
- Bağışıklık düzeyinin belirlenmesinde,
- Kronik enfeksiyon varlığının belirlenmesinde,
- Paraziter enfestasyonların belirlenmesinde,
- Yangının ( canlı dokunun her türlü canlı, cansız yabancı etkene verdiği sellüler (hücresel), humoral (sıvısal) ve vasküler (damarsal) bir yanıttır.) varlığının belirlenmesinde,
- Alerjik reaksiyonların varlığının saptanmasında,
- Herhangi bir kan kaybı veya dehidrasyonun belirlenmesinde,
- Aneminin (halk arasında kansızlık olarak bilinen semptom) belirlenmesini sağlar.
Bir Hemogram Testi neyi ölçer?
Tam Kan Sayımı olarakta bilinen hemogram testi, kanda bulunan başlıca üç hücre türü hakkında bilgi sağlar. Bunlar kırmızı kan hücreleri ( eritrositler veya RBC olarakta bilinir ), beyaz kan hücreleri (lökositler veya WBC olarakta bilinir ) ve trombositler ( PLT) dir. Analiz sonuçlarımızda monosit (MON), nötrofil (NEU), eozinofil (EOS), bazofil (BAS), hematokrit ( HCT ), MCV, MCH, MCHC oranlarını ve PLT oranını öğrenerek hastalık hakkında en doğru tanıyı koymamıza olanak sağlar. Analiz sonuçları hekime yol göstererek doğru teşhis ve tedavi yapılmasına olanak sağlayarak hem sağlığın korunmasında hem de hastalığın tedavisinin yapılmasında önemli rol oynar.
Tam Kan Sayımı Cihazının verdiği tüm değerler şunlardır:
Hücresel histogramlı 22 parametre sağlanır.
WBC : [BEYAZ KAN HÜCRELERİ]
Beyaz kan hücreleri veya bilinen diğer adıyla lökositler , vücudu bakteri ve virüsler gibi bulaşıcı organizmalara ve vücuda girebilecek yabancı maddelere karşı korumak için gereklidir.
Beyaz kan hücrelerini vücudun “silahlı kuvvetleri” olarak düşünürsek; ordu, donanma ve hava kuvvetleri yerine, vücudun silahlı kuvvetlerinin nötrofiller, lenfositler, monositler, eozinofiller ve bazofiller olarak adlandırılan farklı beyaz kan hücreleri türleri tarafından temsil edilen beş dalı vardır. Farklı lökosit grupları, mevcut probleme bağlı olarak bağımsız ve kombinasyon halinde çalışır.
WBC: Toplam Beyaz Kan Hücresi Sayımı Grafiksel WBC ve EOS histogramları, numune bütünlüğü ve içeriği hakkında ek bilgi sağlar.
LYM: lenfositler ve lenfosit yüzdesi
MON: monositler ve monosit yüzdesi
NEU: nötrofil ve nötrofil yüzdesi
EOS: eozinofil ve eozinofil yüzdesi
BAS: bazofil ve bazofil yüzdesi
PLT
Hayvanlar küçük yaralar aldığında, kanın pıhtılaşmasını sağlayan nöbetçi küçük kan hücreleridir. Kanda yeterli sayıda trombosit bulunması önemlidir.
PLT: Platelets veya trombosit, sayım ve parametreler:
MPV: Ortalama Trombosit Hacmi
PCT: Trombosit hematokrit
PDW: Trombosit Dağılım Genişliği
Grafik Trombosit Histogramı dahildir.